Hoe plant je een boom?

minuten leestijd

Elke dag worden er in ons land tientallen bomen geplant. Helaas is er veel onduidelijk over hoe je bomen moet planten. Hierdoor wordt het bomen planten regelmatig verkeerd uitgevoerd en een aanzienlijk deel van die net geplante bomen haalt het niet. Zo komt het voor dat bomen niet op de juiste diepte of in de verkeerde periode worden geplant, met als gevolg dat de boom doodgaat. Wij hebben alles wat jij moet weten over hoe je bomen moet planten op een rijtje gezet, zodat jij het bomen planten op de juiste wijze uit kan voeren.

Wanneer bomen planten

De beste tijd om bomen te planten is afhankelijk van de kweekwijze van de boom. Bomen die in een pot zijn gekweekt mogen het hele jaar door geplant worden. Bomen die in de volle grond gekweekt worden kunnen vanaf eind oktober geplant worden. De plantperiode voor bomen uit de volle grond eindigt wanneer er nieuwe knoppen aan de takken verschijnen. De nieuwe knoppen duiden aan dat de boom weer uit de rustperiode is.

Heb je gekozen voor een boom met wortel zonder een kluit aarde, ook wel een kale wortel genoemd? Let er dan op dat de wortel van de boom wordt beschermd met jutelappen, om uitdroging en beschadigingen te voorkomen.

Wil je meer weten over wanneer je het bomen planten het beste uit kan voeren? Ons artikel “Wanneer moet je bomen planten” geeft antwoord op al jouw vragen.

Hoe kun je jonge bomen het beste planten

Hoe moet je bomen planten: Stappenplan

 • Stap 1: Graaf een gat in de grond dat 1 tot 3 keer groter is dan de kluit van de boom. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de boom ook zijwaarts goed kunnen groeien.
 • Stap 2: Zorg ervoor dat de bodem van het gat goed wordt losgemaakt. Dit bevordert de waterdoorlating. Na het openspitten moet de bodem zacht aangedrukt worden, om verzakkingen te voorkomen.
 • Stap 3: Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat. Je kan de bodem voeden met biologische meststoffen, potgrond en/of turf. Welke voedingsoptie het beste is, is afhankelijk van het soort boom dat je gaat planten.
 • Stap 4: Plaats de boom in het gat. Let op: Een boom mag alleen aan de stram getild worden als de sapstroom in rust is. De sapstroom is in rust in de wintermaanden (van eind oktober tot en met begin maart). Is de sapstroom volledig actief? Til de boom dan aan de kluit in het gat of rol de boom voorzichtig naar het plantgat.
 • Stap 5: Bevat de kluit van de boom gaaslinnen om de wortels van de boom bij elkaar te houden? Gaaslinnen en jute mogen niet verwijderd worden. Deze materialen verteren na verloop van tijd vanzelf.
 • Stap 6: Controleer of de boom niet dieper staat dan de rand van het gat. Het is tevens belangrijk dat de boom niet dieper staat dan dat hij op de kwekerij heeft gestaan. Hoe diep de plant op de kwekerij heeft gestaan is zichtbaar aan de stam. Aan het gedeelte dat onder de grond heeft gezeten zit meestal nog grond. Het gedeelte dat boven de grond zit is meestal groenig uitgeslagen. Is het gat te diep? Vul het dan op met een laagje grond, zodat de boom op de juiste hoogte geplant wordt.
 • Stap 7: Als de boom recht en op de juiste hoogte in het gat staat, kan het gat voor 1/3 worden opgevuld. Het is aan te raden om de uitgegraven grond te mengen met aanplantgrond en eventueel andere voedingsstoffen. Hierdoor wordt het bodemleven verbeterd, waardoor de overlevingskans van de boom aanzienlijk groter wordt.
 • Stap 8: Controleer nogmaals op de boom recht staat en stamp de grond rondom de boom stevig aan.
 • Stap 9: Vul het gat voor ¾ deel en verwijder het bovenste draad dat de kluit van de boom bij elkaar houdt.
 • Stap 10: Stamp de grond rondom de boom opnieuw stevig aan.
 • Stap 11: Vul de rest van het gat op.
 • Stap 12: Stamp de grond voor de laatste keer stevig aan.
 • Stap 13: Strooi de plantplaats af met hoogwaardige potgrond of aanplantgrond.
 • Stap 14: Geef de boom voldoende water.
Stappenplan bomen planten

Op deze momenten kan je bomen planten beter uitstellen

"Hoe plant je een boom?", is een vraag die onze boomverzorgers vaak gesteld wordt. Het bomen planten dient op specifieke wijze te gebeuren. In het stappenplan hierboven wordt dat haarfijn uitgelegd. Toch kun je bomen niet altijd planten. Het planten van bomen kun je beter uitstellen, wanneer:

 • de grond zwaar bevroren is
 • er sneeuw ligt
 • het planten de structuur van de bodem bederft
 • de grond te nat is

Bomen verankeren

Als een jonge boom veel door de wind bewogen wordt, krijgen de wortels geen kans om vast te groeien en gaat de boom na verloop van tijd dood. Omdat het in Nederland flink kan waaien is het daarom aan te raden om jonge bomen goed te verankeren, zodat de wind geen schade aan kan richten aan de wortels en de takken van de bomen. Het verankeren van bomen kan op verschillende manieren, zowel ondergronds als bovengronds. Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat bovengronds verankeren het meest effectief is. Bovengronds verankeren kan het beste worden uitgevoerd met boompalen. Door één of meerdere boompalen rondom de boom te plaatsen krijgt de boom voldoende steun en blijven de wortels op hun plek. Zorg ervoor dat de boompalen minimaal 15 tot 30 centimeter van de boom worden geplaatst en let er op dat de boompalen de wortels van de boom niet doorboren. Bevestig de stam aan de boompaal met een touw, een boomband of een verstelbare boomband met afstandhouder en gesp. Wij raden aan om te kiezen voor een verstelbare boomband met een afstandhouder en een gesp, omdat deze boombanden een hoge gebruiksvriendelijkheid hebben. Zorg ervoor dat de band tussen stam en boompaal zichzelf kruist, of bevestig aan beide kanten een band. Controleer regelmatig of de boomband tijdens de groei niet in de bast van boom snijdt. Is dit wel het geval? Zorg ervoor dat de band dan wat losser wordt gemaakt, om beschadigingen en ziektes aan de stam te voorkomen. Daarnaast is boomverozrging, zeker in de eerste fase na het planten erg belangrijk. Zorg voor voldoende water, maar ook dat de boom niet te nat staat en gaat rotten. Controleer de aarde rondom de boom dan ook goed en zorg ervoor dat deze de eerste periode ongeschonden eruit komt.

Bomen bovengronds verankeren

Bomen laten planten door een boomspecialist

Hoe je bomen moet planten, is niet eenvoudig. Sterker nog, de juiste manier van het planten van bomen is een klus die veel haken en ogen kent. Zie je het niet zitten om deze klus zelf uit te voeren of wil je zeker weten dat jouw bomen het halen? Laat het bomen planten en bomen verankeren dan uitvoeren door de boomexperts van Groentechniek Klomp. Naast het planten van bomen, kunnen wij ook het boomonderhoud voor je verzorgen, bomen verwijderen, bomen snoeien of ander hovenierswerk uitvoeren. Wil je meer weten over onze diensten? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op of vraag een offerte aan.

Ook bomen laten planten?

Vrijblijvend offerte aanvragen