Hoe moet je bomen snoeien?

minuten leestijd

Bomen, ze spelen een belangrijke rol in de tuin. Ze geven de tuin vorm, voorzien jouw tuin of terrein van schaduw is en zijn van groot belang voor de dieren die in jouw tuin leven. Om jouw bomen in topconditie te houden en er optimaal van te kunnen genieten is het aan te raden om jouw bomen regelmatig te snoeien. Het snoeien van bomen is echter een lastige klus die niet zonder enige kennis van bomen uitgevoerd kan worden. Daarnaast bestaan er veel onduidelijkheden over het snoeien van bomen. In dit artikel lees je hoe je bomen moet snoeien.

Hoe moet je bomen snoeien

Waarom moeten bomen gesnoeid worden

Het snoeien van bomen wordt over het algemeen uitgevoerd om drie redenen:

 • 1. Esthetiek: Wanneer een boom te groot wordt of een vreemde vorm aanneemt.
 • 2. Veiligheid: Wanneer de boom gevaar of overlast oplevert voor zijn omgeving, bijvoorbeeld door topzware takken, takken die doorgangen versperren of takken die het zicht belemmeren.
 • 3. Gezondheid: Wanneer bepaalde takken of de grootte van de boom de gezondheid van de boom in gevaar brengen.

Wil je meer weten over de verschillende redenen om bomen te snoeien? Ons artikel “Waarom moet je bomen snoeien” geeft antwoord op al jouw vragen.

De beste tijd om bomen te snoeien

De beste tijd om bomen te snoeien is afhankelijk van het soort boom en de reden van het bomen snoeien. Omdat er verschillende types bomen bestaan is het aan te raden om even uit te zoeken welk type boom jij gaat snoeien. Zo weet je zeker dat jij het bomen snoeien op het juiste moment uitvoert. Meer informatie over de beste tijd om de verschillende types bomen te snoeien vind je in ons artikel “Wanneer mag je bomen snoeien”.

Benodigdheden voor het bomen snoeien

Als je wilt weten hoe je bomen moet snoeien, is het verstandig je eerst in de gereedschappen te verdiepen. Om het bomen snoeien goed uit te kunnen voeren is het aan te raden om te investeren in goed snoeigereedschap. Allereerst is een goede snoeischaar van groot belang. Met een goede snoeischaar kun je dunne en middelgrote takken gemakkelijk afknippen. Naast een gewone snoeischaar is ook een telescopische snoeischaar onmisbaar. Met behulp van een telescopische snoeischaar kun je ook de hogere takken gemakkelijk snoeien. Takken die te dik zijn voor een snoeischaar kunnen gemakkelijk verwijderd worden met een takkenschaar of een snoeizaag. Takkenscharen en snoeizagen zijn zowel met elektrische als manuele bediening verkrijgbaar. De echte grote takken van de bomen kunnen alleen gesnoeid worden met behulp van een boomzaag of kettingzaag en goede, veilige, professionele klimtechnieken of een hoogwerker. Het snoeien van deze takken en het klimmen is echter niet zonder gevaren en kan niet zonder voldoende, vakspecifieke kennis worden uitgevoerd. Het is daarom aan te raden om deze klus over te dragen aan een professional.

Wat heb je nodig om bomen te snoeien

Een vergunning voor bomen snoeien

Het is belangrijk om te weten dat je voor het snoeien van bepaalde bomen een vergunning moet aanvragen. Het betreft alle bomen die op het landelijke register monumentale bomen vermeld worden én alle bomen die op de Lijst beschermwaardige bomen van jouw gemeente vermeld worden. Het is aan te raden om beide lijsten te controleren om misverstanden, boetes en andere vervelende situaties te voorkomen. Wil jij een boom snoeien die op één van deze twee lijsten vermeld wordt? Neem dan contact op met jouw gemeente en vraag een snoeivergunning aan.

Hoe moet je bomen snoeien: Stappenplan

Wil jij het snoeien van de bomen in jouw tuin zelf uitvoeren? Door ons stappenplan ‘Hoe moet je bomen snoeien’ te volgen wordt het snoeien van jouw bomen een groot succes:

 • Verzamel de juiste tuingereedschappen. Zonder de juiste gereedschappen is het snoeien van bomen een onmogelijke klus.
 • Verzamel alle hulpmaterialen en neem veiligheidsmaatregelen. Goede werkhandschoenen, een veiligheidsbril, een sterke ladder en bedekkende kleding zijn onmisbaar.
 • Bepaal de vorm van de boom en/of lokaliseer de risicotakken, zodat je goed weet wat allemaal gesnoeid moet worden. Zorg ervoor dat je ook de minder ontwikkelde kant snoeit, omdat het snoeien de groei kan stimuleren.
 • Begin met het snoeien van de boom. Zorg ervoor dat bij het snoeien jouw veiligheid en de veiligheid van jouw omgeving centraal staat en neem geen onnodige risico’s.

Belangrijke snoeiregels

 • Snoei maximaal 20% van de blad dragende takken weg. Door meer weg te snoeien wordt de groei van de boom belemmerd, omdat de boom dan te weinig bladeren heeft.
 • Snoei een tak altijd aan de basis. Voorkom een kapstokhaak, omdat de kans op nieuwe uitlopers en aangroeien dan erg groot is, maar snoei de tak ook niet vlak langs de stam weg. Een tak vlak langs de stam wegsnoeien heeft als gevolg dat de snoeiwond onnodig groot is, waardoor de kans op boomziektes groter is.
 • Snoei dikke takken in twee fasen, om afscheuren en afbreken van de takken te voorkomen. Het snoeien in twee fasen zorgt er tevens voor dat gevaarlijke situaties voorkomen worden.
 • Snoei hoofdtakken die van buiten naar binnen groeien altijd weg.
 • Snoei dood hout altijd weg. Dood hout zijn takken die geen bladeren bevatten.
 • Snoei bij takken die tegen elkaar aan schuren altijd de zwakste tak weg.

Op deze momenten kan je het bomen snoeien beter uitstellen

Er zijn een aantal momenten waarop het snoeien van bomen beter niet uitgevoerd kan worden. Het is allereerst af te raden om een boom te snoeien buiten de voor dat type boom aangewezen snoeiperiode. Bij de volgende omstandigheden is het aan te raden om het snoeien van de bomen uit te stellen:

 • Als er sneeuw ligt
 • Als het snoeien van de boom gezondheid van de boom in gevaar brengt
 • Als het al langere tijd vriest
 • Als het al langere tijd extreem droog is
 • Als het al langere tijd extreem warm is
Beter geen bomen snoeien in de winter

Bomen snoeien laten uitvoeren door een boomspecialist

Het snoeien van bomen is een flinke klus die niet geheel zonder gevaren is. Hoe groter de boom, hoe gevaarlijker het bomen snoeien wordt. Wil je zeker weten dat deze klus veilig en op de juiste wijze wordt uitgevoerd? Dan is het aan te raden om het bomen snoeien uit te laten voeren door een professioneel boomverzorgingsbedrijf, zoals Groentechniek Klomp. Groentechniek Klomp beschikt over alle gereedschappen, materialen, kennis en technieken om het bomen snoeien veilig en op de juiste wijze uit te voeren. Daarnaast kunnen we je van dienst zijn bij het bomen knotten, bomen toppen en ander boomonderhoud. Ook voor het verwijderen van bomen ben je bij ons aan het juiste adres. Ben je benieuwd geworden naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op of vraag geheel vrijblijvend een offerte voor boomverzorging aan. Wij zijn je graag van dienst.

Ook bomen laten snoeien?

Vrijblijvend offerte aanvragen