Hoe moet je bomen beschermen tegen vorst?

minuten leestijd

De Nederlandse winter is het beste als verraderlijk te omschrijven. Extreem koude periodes en (voor de tijd van het jaar) extreem warme periodes wisselen elkaar in een rap tempo af. Deze wisselvalligheid kan ervoor zorgen dat het heel lastig is om jouw tuin winterklaar te maken, waardoor de meeste mensen deze moeite niet eens ondernemen. Boomverzorging is echter erg belangrijk wanneer je wilt dat de boom de strenge winter overleefd en het beschermen van de boom tegen vorst hoort daar zeker bij. Het is dan ook zeker aan te raden om de beplanting, en met name de bomen, in jouw tuin te beschermen tegen de vorst. Bepaalde boomsoorten zijn erg gevoelig voor vorst en kunnen ernstig beschadigd raken en zelfs afsterven bij zeer lage temperaturen. Wij vertellen je graag wat meer over hoe je bomen tegen vorst beschermen kunt.

Bomen in de vorst

Bomen beschermen tegen verschillende soorten vorst

In Nederland onderscheiden we verschillende soorten vorst. Zo is er nachtvorst en echte vorst. Nachtvorst is op geen enkele wijze schadelijk voor de beplanting en de bomen in jouw tuin. Sterker nog, bij nachtvorst met temperaturen tot -5 graden Celsius ondervindt, op de palmboom en de olijfboom na, geen enkele boom of plant hinder van de vorst. Wanneer het echter niet alleen ’s nachts maar ook overdag begint te vriezen kan de vorst wel schadelijk zijn, omdat dan de bovengrond bevroren raakt. Ook sneeuw kan schadelijk zijn voor de beplanting en de bomen in jouw tuin. Het is dan ook verstandig je bomen goed te beschermen tegen de vorst. Vorst is onder te verdelen in de volgende groepen:

  • lichte vorst: 0 tot -5 graden Celsius. Richt vrijwel nooit schade aan in de tuin.
  • matige vorst: -5 tot -10 graden Celsius. Kan schadelijk zijn voor mediterrane en tropische bomen en planten. Ook jonge bomen en planten kunnen schade oplopen door deze temperaturen. Bij matige vorst is het verstandig om jouw bomen te beschermen tegen de vorst.
  • strenge vorst: -10 en -15 graden Celsius. Deze temperaturen kunnen, wanneer ze langere tijd aanhouden, schadelijk zijn voor alle soorten bomen en planten in jouw tuin.

Sommige winters kennen koudegolven waarbij de temperatuur gedurende ten minste 5 dagen niet boven nul komt en het ‘s nachts streng vriest. Een koudegolf kan veel schade aanrichten in jouw tuin.

Bomen in de winter beschermen tegen vorst

Deze bomen zijn niet bestand tegen vorst

De meeste bomen zijn redelijk bestand tegen vorst en behoeven dan ook weinig tot geen bescherming. Er zijn echter ook een aantal bomen die extra bescherming nodig hebben zodra het begint te vriezen:

  • Palmboom: Een palmboom is afkomstig uit het mediterrane gebied, waardoor ze in de winter behoorlijk veel bescherming nodig hebben tegen vorst en kou. Palmbomen zijn wintergroen, ze behouden hun blad de hele winter door. Om het blad de hele winter door vast te houden is toevoer van voeding en vocht noodzakelijk. Daarom is het van belang dat de kluit van deze bomen niet bevriest.
  • Olijfboom: Net als palmbomen zijn ook olijfbomen mediterrane, wintergroene bomen, waardoor ze niet goed bestand zijn tegen kou. Om de vochttoevoer en voedingsstroom in de boom op peil te houden is het belangrijk dat de kluit van de bomen niet bevriest.
  • Beverboom – Magnolia: De beverboom is oorspronkelijk afkomstig uit een tropisch klimaat. Enkele soorten zijn voldoende winterhard om te overleven in Nederland, mits ze op een beschutte plek staan en extra bescherming krijgen tegen vorst.
  • Oosterse plataan – Platanus orientalis: De oosterse plataan is gedeeltelijk vorstbestendig en groeit het best op beschutte plaatsen. Jonge platanen zijn het meest gevoelig voor vorst, maar ook oudere, onbeschutte platanen kunnen door vorst schade oplopen. Het is daarom aan te raden om platanen altijd te beschermen tegen vorst.
  • Treurwilg – Salix Babylonica: De treurwilg kent veel verschillende soorten en cultivars. De meeste soorten treurwilgen zijn redelijk vorstbestendig. Voorjaarsnachtvorst vormt over het algemeen de grootste bedreiging.
  • Zomereik – Quercus robur: De zomereik staat bekend als een krachtige, robuuste boom. De meeste zomereiken zijn redelijk vorstbestendig. Vorst vormt echter wel een bedreiging in het voorjaar, als de bladeren beginnen met ontluiken.
  • Gewone beuk – Fagus sylvatica De gewone beuk is gevoeliger voor vorst dan de meeste mensen denken, zeker als hij niet op een beschutte plek wordt geplant. Het is verstandig om de boom op een beschutte plaats te planten en de boom tijdens vorstperiodes te beschermen.

Hoe bescherm je bomen tegen vorst

Bomen tegen vorst beschermen kan op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom te strooien, maar kan je er ook voor kiezen om de bladeren van de boom rondom de wortel te laten liggen. Hierdoor wordt de boom op de meest natuurlijke wijze beschermd. Het laten liggen van de bladeren zorgt bovendien voor een voedingsrijke bodem en is zeer bevorderend voor het natuurlijke bodemleven. Andere manieren van vorstbescherming zijn een vliesdoek, een beschermtent en/of een beschermhoes. Daarnaast is het mogelijk om bij bomen in potten, de potten vooraf goed te isoleren, kan je ervoor kiezen om de bomen in potten binnen te plaatsen tijdens vorstperiodes en is het aan te raden om bij het planten van bomen erop te letten dat de kwetsbare soorten op een beschutte plaats worden geplant.

Houtsnippers rondom de boom om bomen tegen vorst te beschermen

Palmbomen en olijfbomen behoeven de meeste bescherming tegen vorst. Staat jouw palmboom of olijfboom in een pot? Dan kunnen ze het beste binnen geplaatst worden als het begint te vriezen, omdat de wortels in een pot nog sneller bevriezen. Staan de bomen in volle grond en is het daarom niet mogelijk om de bomen naar binnen te verhuizen? Investeer dan in één of meerdere beschermtenten/beschermhoezen of pak de bomen goed in met een vliesdoek van hoogwaardige kwaliteit. Het vliesdoek kan bij elkaar gehouden worden met een touw of sjorbanden. Zorg ervoor dat er geen ingang is voor wind en kou en bind de touwen of sjorbanden niet te strak vast, om beschadigingen aan de boom te voorkomen.

Bomen laten beschermen tegen vorst

Wil jij zeker weten dat jouw bomen de winter goed en schadeloos doorstaan? Dan is het aan te raden om jouw tuin en bomen winterklaar te laten maken door een ervaren boomspecialist en hovenier. Groentechniek Klomp voert het winterklaar maken van jouw bomen en tuin graag voor je uit. Bomen snoeien, bomen verplaatsen, boomziektes bestrijden en bomen verwijderen kun je dan ook met een gerust hart aan ons over laten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij zijn je graag van dienst.

Bomen beschermen tegen vorst?

Vrijblijvend offerte aanvragen