Katten en de eikenprocessierups

minuten leestijd

Net als bij de mens, kunnen eikenprocessierupsen ook voor gezondheidsklachten bij katten zorgen. De eikenprocessierups, die vanaf maart/april weer in ons land te vinden is, heeft vervelende brandharen met weerhaakjes. Deze schieten ze af bij gevaar of worden vanuit het nest verspreid door de wind. Wanneer katten deze inademen of wanneer hun ogen in contact komen met deze haartjes, zorgt dat voor vervelende gezondheidseffecten. Rode, ontstoken ogen, benauwdheidsklachten en zwelling op de tong zijn slechts enkele voorbeelden. Wat kun je hier tegen doen en hoe kunnen de klachten voorkomen worden? Je leest het in dit artikel.

De eikenprocessierups zorgt ook voor problemen bij katten

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt elk jaar actiever. Elk jaar lijkt het aantal rupsen weer te stijgen en wordt de overlast groter en groter. Steeds meer eitjes komen uit en groeien uit tot vlinder. De vlinders leggen in hun korte bestaan nieuwe eitjes en het volgende voorjaar komen er weer meer nieuwe rupsen uit en begint de gehele cyclus opnieuw. De processierups dankt zijn naam aan het feit dat de rupsen ’s nachts op zoek gaan naar eten in een lange rij achter elkaar aan, in processie dus. De jonge blaadjes van de eikenboom worden opgepeuzeld en na hun maaltijd trekken ze zich weer terug op een kluitje, dicht tegen elkaar aan, op een plekje in de boom. Da rupsen vervellen vijf keer. Na de tweede keer krijgen zij brandharen op hun rug. Tijdens de volgende vervellingen verliezen zij deze en komen er weer nieuwe haartjes bij. Vanaf het vierde stadium (na drie vervellingen) maken zij een nestspinsel. In dit nest worden takjes en balderen verzameld en komen tevens de oude vervellingen. Een leeg nest bevat dus ook brandhaartjes, welke gevaarlijk kunnen zijn voor onze gezondheid en die van onze katten.

Brandhaartjes van de processierups

De brandhaartjes, welke in het derde larvestadium tevoorschijn komen, zijn de boosdoener van onze gezondheidsklachten. Deze haartjes bevatten zogenaamde weerhaakjes, welke zich hechten aan huid, luchtwegen of ogen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, schiet hij de haartjes af in de richting van de dreiging. Wanneer je kat de processierups van dichterbij besluit te bekijken, bestaat er dus een grote kans dat je kat met brandhaartjes bekogeld wordt. Ook bij het besnuffelen van lege nesten komt je kat in aanraking met de brandhaartjes. Brandhaartjes hebben weerhaakjes waardoor ze zich hechten aan je kat. Bij de minste aanraking breekt het topje van dit brandhaartje af en komt er een gif vrij dat zorgt voor de heftige reactie.Net als bij katten, zorgt de eikenprocessierups ook voor klachten bij honden.

De brandhaartjes van de eikenprocessierups bevatten weerhaakjes

Wat zijn de symptomen bij je kat

Vertoont je kat de volgende symptomen, dan is de kans groot dat hij in contact gekomen is met de eikenprocessierups.

  • letsels aan lippen en slijmvliezen van mond en keel
  • opgezwollen tong met eventuele blaren
  • jeuk, waardoor de kat veel met de poot over neus en kop gaat wrijven
  • slikklachten en kwijlen
  • ontstoken ogen
  • moeite met ademhalen
  • irritatie van slokdarm, braken
  • diarree
  • koorts

De symptomen verdwijnen bij katten minder snel dan bij mensen. Vaak komt dat doordat ze pas echt ziek worden wanneer ze aan een grote hoeveelheid brandharen blootgesteld zijn. Blootstelling van katten aan de brandharen van de processierupsen vindt vooral plaats via inhalatie van in de lucht aanwezige brandharen of via direct slijmvliescontact (ogen, mond en keel) met rupsennesten of met voer dat met brandharen is besmet. De klachten kunnen vanzelf verdwijnen, maar bij heftige reacties wordt wel aangeraden contact op te nemen met de dierenarts.

De eikenprocessierups kan klachten aan het oog van je kat veroorzaken

Zijn de klachten te voorkomen

Katten houden van het buitenleven. Zeker wanneer je kat veel buiten is, is het verstandig de vacht van je kat te spoelen en schoon te maken met plakband of een kledingroller. Ook wanneer hij geen last van de haartjes in zijn vacht heeft. De haartjes kunnen namelijk ook voor zijn baasje voor klachten zorgen. Wanneer je je kat aait bijvoorbeeld. In het artikel “ Eikenprocessierups: welke klachten en wat ertegen te doen” vertellen we meer over de gevolgen van de processierups bij mensen. Mocht je in aanraking gekomen zijn met de rups, dan biedt dit artikel meer informatie.
Uiteraard is het lastig je kat binnen te houden in de maanden waarin de rups voor de meeste overlast zorgt. Zelfs als je de kat in deze maanden meer binnen houdt, kunnen in de maanden hierna lege nesten ook voor problemen zorgen. De brandhaartjes blijven namelijk achter in het lege nest en lang niet alle nesten worden verwijderd. Katten spelen nu eenmaal graag buiten en houden van alles dat beweegt. Daarnaast klimmen katten graag in bomen en de kat uit de buurt van een eik houden kan dan ook lastig zijn.

Behandeling van de klachten bij katten

Is je kat toch in aanraking gekomen met de eikenprocessierups, dan is het verstandig direct met de behandeling te beginnen. De eerste stap is het uitwassen en spoelen van de brandhaartjes. Spoel met lauwwarm water de kat zijn ogen en bek goed uit. Spoel ook de vacht goed af. Hoewel de kat weinig last van de haartjes op zijn vacht heeft, kunnen deze wel gevaarlijk zijn voor je eigen gezondheid. Het gif in de haartjes blijft namelijk actief en kan bij het aaien van je kat zorgen voor reacties op je huid. Bij het wassen en spoelen van je kat dien je daarom ook gebruik te maken van handschoenen. Laat je kat één van de eerder genoemde symptomen zien, dan is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts.

Eikenprocessierups bestrijden

De natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn onder andere koolmezen en ook de sluipwesp vindt de rups een lekker maaltje. Woon je in de buurt van een gebied waar de eikenprocessierups veel voorkomt? Dan zou je de koolmezen en sluipwespen naar dit gebied kunnen lokken door nestkastjes op te hangen en insectenhotels te plaatsen. De eikenprocessierups wordt zo op een natuurlijke wijze bestreden. Heb je de rups gesignaleerd in één van je bomen? Ga dan niet proberen de rups zelf te bestrijden, maar schakel hiervoor een professioneel bedrijf in. Eikenprocessierups bestrijding is een specialistische klus waarbij specialistisch materiaal komt kijken. Loop zelf geen onnodig risico, maar laat de rups bestrijden.

Het bestrijden van de processierups voorkomt de klachten bij je kat

Eikenprocessierups bestrijden?

Vrijblijvend offerte aanvragen